Het verhaal achter De Vossenburglaan

Voor De Vossenburglaan keek architect Ben van der Meer naar Groningse dorpen met het woord ‘zijl’ in de naam; zijl staat voor sluis. “We hebben daarbij specifiek gekeken naar de straat naar de sluis toe, dat karakter hebben we proberen te vangen. Ik zie al voor me hoe de dynamiek van de sluis hier gaat leven. Het wordt dorps en levendig, net zoals in die andere Groningse ‘zijl’-dorpen.”

De mooiste straat van Tersluis
“In het beeldkwaliteitsplan stond dat dit de mooiste straat van Tersluis moest worden, dat hebben we steeds in gedachten gehad. Daarbij gebruikten we de herinneringen die we zelf hebben aan Groningse dorpen. Van die dorpen waar je doorheen fietst en dat je denkt: wat een mooie straat, hier zou ik wel willen wonen!”

Huizen met vorm
“We wilden sculpturaliteit maken: huizen met een vorm. Dat je als bewoner zo aan kan wijzen: dát is mijn huis. Elk huis heeft een eigen karakter. Variatie in volumes is heel belangrijk. De straat vormt een beeld waarop je niet snel uitgekeken raakt.”

Knipoog naar de Amsterdamse school
“De architectuur geeft een knipoog naar de typisch Groningse baksteenarchitectuur, maar we hebben ons ook laten inspireren door de Amsterdamse school die heel gedetailleerd is. Dat zie je terug in de vierkante ramen, de details in het metselwerk, de patronen en de ingemetselde huisnummers. We hebben elegantie in de woningen gebracht.”

Groen
“Het mag best een wat statige buurt zijn en daar helpt het vele groen bij. De woningen hebben allemaal dezelfde heg. Vanuit de architectuur hebben we extra groen toegevoegd aan de woningen die de zon op de gevel hebben. De lei-lindes hebben heel veel schoonheid en houden tegelijkertijd de woningen koel in de zomer.”

Korte versie

Lange versie

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2